Namen blijven 2017, 2018 en 2019

Wat je in je hart bewaart, raak je nooit kwijt

2017
Op vrijdagavond 27 oktober 2017 vond in het Vroege Vogelbos bij het Eksternest in Almere Haven voor de vijfde keer de bijzondere herdenkingsavond Namen Blijven plaats. Namen Blijven bood ook  nu weer nabestaanden uit Almere en daarbuiten de gelegenheid om op eigen, creatieve, vrije wijze hun dierbare(n) te herinneren en te herdenken. Het was ons eerste lustrum, met zo’n 130 bezoekers, een record.

2018
2018 Hebben we overgeslagen. Na vijf jaar hard werken aan even zoveel edities waren we toe aan een jaar van rust en overweging.

2019
Het ligt in onze bedoeling, de draad in 2019 weer op te pakken. We werken aan de versterking van de kerngroep om deze wens te kunnen realiseren. Zo gauw hierover meer duidelijkheid bestaat maken we dat op deze website bekend.

Vrijwilligers gezocht
Wij mogen bouwen op een vaste groep van trouwe vrijwilligers die zich inzetten om ons gratis toegankelijke evenement te realiseren. Elk jaar zijn we op zoek naar extra vrijwilligers die ons willen assisteren bij de voorbereiding en de uitvoering. Iets voor u? Laat het ons weten op e-mailadres namenblijven@gmail.com of bel één van de leden van de kerngroep.

Inspiratiebronnen: Allerzielen Alom, Nacht van de Ziel
Namen Blijven is geïnspireerd op het concept Allerzielen Alom van Ida van der Lee. Na een bezoek aan Mexico, waar de dood uitbundig wordt gevierd, ging deze Amsterdamse kunstenares op zoek naar nieuwe vormen om met het herdenken van overledenen om te gaan. In Allerzielen Alom staat de rol van kunstenaars ten dienste van nabestaanden centraal.
Een tweede inspiratieborn is de Nacht van de Ziel, een al langer bestaand initiatief van de Almeerse kunstenares Mary Fontaine.

Meer informatie
Wilt u op de hoogte gehouden worden d.m.v. onze nieuwsbrief? Laat dan uw e-mailadres achter onder het tabblad “nieuws”.

 

Nuttige Informatie 2017 > klik hier

Gratis entree
De avond is gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage aan deze avond wordt op prijs gesteld.

Ook voor kinderen
Ook kinderen blijven graag herinneringen ophalen aan mensen – of dieren – die zijn doodgegaan. Door de interactieve vorm zijn de meeste rituelen en bezinningsmogelijkheden ook geschikt voor deelname door jonge bezoekers, ze kunnen er op eigen manier betekenis aan geven.  Kinderen zijn dan ook van harte welkom.

Parkeren
Parkeren is mogelijk nabij Ballorig, 300 meter van het startpunt.

Blikvanger
Wandelend van de parkeerplaats naar de Schaapskooi van Stad & Natuur Almere ziet u al van verre de drie kaarsen van het kunstwerk ‘La Lumière Dansante’ van kunstenaar Pieter van de Pol.

Ontvangst
De ontvangst is bij de Schaapskooi. Hier krijgt u het programmablad en kunt u eventuele vragen stellen.

Meditatieve sfeer
Met fakkels en vuurkorven wordt in het bos een meditatieve sfeer opgeroepen. Tussen 19.00 en 21.00 uur kunnen bezoekers in deze sfeervolle omgeving een wandelroute volgen.

Route
As bezoeker maakt u  de wandeling in uw eigen tempo. Het startpunt van de route is het kunstwerk ‘Het Eksternest’. De wandeling voert over een deel van het Wandelpad van Stad & Natuur Almere en over een deel van het Natuurontdekpad van IVN Almere.  Het zandpad is helaas niet geschikt voor rolstoelen.

Oriëntatierondje aanbevolen
Het verdient aanbeveling om eerste een oriënterend rondje over de route te maken. Zo krijgt u een goed beeld van het aanbod en kunt u – indien u wilt – gericht kiezen voor deelname aan het onderdeel dat u het meest aanspreekt.
De route is niet lang (omstreeks 500 meter) en eindigt bij het beginpunt.

Vrij om actief deel te nemen
U bent geheel vrij om deel te nemen aan de aangeboden herinnerings- en herdenkingsvormen. Vind u dat te confronterend? Ook het eenvoudigweg aanwezig zijn, het samen zijn met anderen die dierbaren hebben verloren kan u met een goed gevoel naar huis doen gaan.

Even op verhaal komen
De route eindigt ook weer bij de Schaapskooi.
Daar vindt u zitjes rond enkele vuurschalen waar u letterlijk en figuurlijk op verhaal kunt komen.
Tegen een kleine vergoeding schenken we warme chocolademelk en glühwein.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief!

Facebook Namen Blijven